Ex-coach klokkenluidster Stepanova 10 jaar geschorst

Ex-coach klokkenluidster Stepanova 10 jaar geschorst

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft Vladimir Mokhnev, de voormalige coach van 800m-loopster Yulia Stepanova, een schorsing van 10 jaar opgelegd wegens het bezit en doorgeven van doping. Dat meldt het TAS vrijdag. Stepanova lag als klokkenluidster aan de basis van de onthullingen over het dopingschandaal in de Russische atletiek. Vladimir Mokhnev, die in het verleden verschillende Russische toptleten onder zijn hoede had, was in maart te zien in één van de documentaires van ARD, de Duitse tv-zender die de dopingpraktijken in Rusland onder de loep heeft genomen. In de documentaire kwamen verschillende Russische atleten en trainers aan bod die de regels van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) en het Wereldantidopingagentschap (WADA) overtraden. Op de beelden was te zien dat Mokhnev in Rusland nog steeds jonge atleten trainde. De schorsing van Mokhnev gaat in vanaf 23 december 2016.

Verder legde het TAS de Russische 800m-loopster Anastasiya Bazdyreva een tweejarige schorsing op wegens inbreuken op het dopingregelement. De begindatum van haar schorsing is 24 augustus 2015. Haar resultaten neergezet in de periode tussen 23 april 2014 en 24 augustus 2015 worden geannuleerd.

Omdat de Russische atletiekbond nog geschorst is, had de IAAF de dossiers van Mokhnev en Bazdyreva meteen aan het TAS overhandigd.

bron: Belga