Evi Van Acker, Wannes Van Laer, Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers zeilen in Rio

Evi Van Acker, Wannes Van Laer, Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers zeilen in Rio

Evi Van Acker (Laser Radial), Wannes Van Laer (Laser Standard) en de duoboot met daarin Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers (49'er) verdedigen komende zomer de Belgische kleuren in het zeilen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus). Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft de selectie van de vier zeilers vandaag/donderdag bekrachtigd, zo liet de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) donderdag weten op de teamvoorstelling in Zeebrugge.

Een logische keuze en ook de betrokken zeilers en zeilsters waren al langer vrij zeker van deelname aan Rio. Toch was het nog wachten op de officiële bekrachtiging van het BOIC. In zeilen behaalt een atleet die voldoet aan de internationale selectiecriteria geen plaats voor zichzelf, maar wel voor zijn NOC (land). De quotaplaats kan dus eventueel door een ander atleet worden ingevuld, op voorwaarde dat ook hij/zij voldoet aan de internationale criteria. België was zeker van drie teams: in Laser Radial, Laser Standard en 49'er. Dat betekent wel dat een zeilster zoals Emma Plasschaert, die op basis van haar individuele prestaties zeker een plaats verdient op de Spelen, er in Rio niet bij is. In de Laser Standard moet Sam Vandormael thuisblijven.

Voor de dertigjarige Evi Van Acker worden het de derde Olympische Spelen, na Peking 2008 (8e) en de bronzen medaille van vier jaar geleden in Londen. Wannes Van Laer zeilde toen naar de 34e plaats in Weymouth. Voor Lefèbvre en Pelsmaekers worden het in Rio de eerste Spelen.

bron: Belga