Evald Boasson Hagen kraait victorie in Dauphiné

Evald Boasson Hagen kraait victorie in Dauphiné

De Noor Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) heeft de vierde etappe in het Critérium du Dauphiné (Fra/WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij haalde het na 176 kilometer van Tain-l'Hermitage naar Belley in een sprint voor de Fransen Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Jens Debusschere (Lotto-Soudal) kwam als vierde over de streep, net voor Greg Van Avermaet (BMC). Met amper twee beklimmingen van vierde categorie op het programma en veel kilometers over het vlakke was de vierde etappe voorbestemd om te eindigen met een massasprint. Toch zetten drie renners een aanval op: Bryan Nauelau (Direct Energie), Maxime Bouet (Etixx-Quick Step) en onze landgenoot Frederik Veuchelen, voor de derde keer in vier dagen al glipte daarmee, na Dimitri Claeys en Frederik Backaert, een renner van Wanty-Groupe Gobert, dat een wildcard kreeg voor de Dauphiné, mee in de vroege vlucht.

Het peloton gunde hen een uitje op kop en liet de bonus oplopen tot maximaal 5:50. Overigens werd de etappe aan slakkengangetje afgewerkt, met in de eerste twee uur een gemiddelde van amper 31,6 kilometer per uur, toegegeven, met tegenwind.

Een etappe die weinig om het lijf had dus, het was wachten tot de vluchters gegrepen werden. Maxime Bouet spartelde nog het langste tegen en werd met 4,1 km op de teller bijgehaald door het peloton, waar zelfs Jurgen Van den Broeck op kop reed voor leider Kristoff om de vluchters bij te halen. Daarna begon de voorbereiding op de massasprint.

Die voorbereiding werd even onderbroken door een valpartij met Borut Bozic van Cofidis en Alexis Gougeard (AG2R) op twee km van het eind. Het peloton raasde evenwel voort. Orica-GreenEdge bracht Jens Keukeleire in stelling, maar met slechts één ploegmaat in steun kwam die snel alleen te zitten. Ook Kris Boeckmans deed zijn duit in het zakje voor Jens Debusschere en leidde de sprint in. De Belgische kampioen van 2014 verloor evenwel het wiel van zijn ploegmaat aan Greg Van Avermaet die zijn sprint, op de lichtjes hellende finish, van ver inzette. Te vroeg, hij werd nog overvleugeld door snellere renners en zou vrede moeten nemen met een vijfde stek. Debusschere raakte ingesloten in die sprint en zou vierde worden. Het was Edvald Boasson Hagen die van ver kwam, nog het gaatje vond en op indrukwekkende wijze de zege pakte.

Op het eind brak het peloton in stukken en daarvan profiteerde Chris Froome, die opschuift naar de tweede plaats en in plaats van 13 seconden nog slechts vier seconden achterstand telt op Alberto Contador. Morgen staat een bergetappe op het programma.

bron: Belga