Eurovisiesongfestival 2017 - Blanche mag naar finale van Eurovisiesongfestival

Eurovisiesongfestival 2017 - Blanche mag naar finale van Eurovisiesongfestival

Blanche, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival, heeft zich dinsdagavond met haar song "City Lights" geplaatst voor de finale van de 62ste editie van het Eurovisiesongfestival, die zaterdagavond in de Oekraïense hoofdstad Kiev plaatsvindt. Het is het derde jaar op rij dat België het felbegeerde finaleticket binnenhaalt. Na de -volgens waarnemers- minder geslaagde eerste repetities vorige week, werd de kledij en de belichting op het allerlaatste moment nog aangepast: de 17-jarige Brusselse, echte naam Ellie Delvaux, verscheen niet in haar veelbesproken -lees verguisde- witte kleed op het podium maar in een zwart. Tegelijkertijd werden de felle witte lichten van de eerste dagen in Kiev vervangen door iets minder bombastische, zij het nog steeds Eurovisie-goedgekeurde spots, die beter bij de eerder duistere song moesten passen. De act was atypisch voor het festival, met enkel de zangeres op het podium en zonder één enkele danspas.

Blanche, die als vijfde van de 18 halvefinalisten aan de beurt was, gaf een eerder zenuwachtige, onzekere indruk op het podium maar dat vormde blijkbaar geen obstakel voor de stemmende medemens.

De eerste opdracht is dus geslaagd: bij de eerste tien eindigen van de halve finale. Samen met België gaan ook Moldavië, Azerbeidzjan, Griekenland, Zweden, Portugal, Polen, Armenië, Australië en Cyprus naar de finale. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale, samen met gastland Oekraïne.

Het Eurovisiesongfestival is met ongeveer 200 miljoen kijkers een van de meest bekeken evenementen ter wereld. Vorig jaar verzamelde de Oekraïense inzending "1944" van Jamala het meeste punten, waardoor de wedstrijd al voor de tweede keer in Kiev wordt georganiseerd, dit jaar onder de slogan "Celebrate Diversity". Jamala mocht haar winnende nummer trouwens dinsdagavond nog eens brengen nadat de 18 deelnemers het beste van zichzelf gegeven hadden.

Na Loïc Nottet in 2015 en Laura Tesoro in 2016 is dit het derde jaar op rij dat de Belgische inzending mag deelnemen aan de finale. Zij eindigden respectievelijk vierde en tiende in de finale.

De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 11 mei, de finale op zaterdag 13 mei.

bron: Belga