"Eurostadion kost belastingbetaler tot 400 miljoen euro"

Het Eurostadion in Brussel zal de belastingbetaler tot 400 miljoen euro kosten, terwijl oorspronkelijk was verzekerd dat er geen overheidsgeld naartoe zou gaan. Dat zegt Arnaud Verstraete (Groen) zondag in Panorama op Canvas. Afgelopen week stelden enkele supporters van Club Brugge al in een klacht bij Europa dat er minstens 198 miljoen euro van de Brusselse overheid naar het Eurostadion zou gaan. Die arena zal ook worden gebruikt door voetbalclub Anderlecht, die op die manier een sportief concurrentieel voordeel zou krijgen. Het geld wordt onder meer uitgegeven aan een ondergrondse parking en aan de Brusselse toezegging om elk jaar voor 4,1 miljoen euro tickets te kopen.

Volgens N-VA en Groen gaat het echter nog om veel meer geld. "De kosten voor de mobiliteit gaan richting 200 miljoen euro en dan moet er nog een oplossing worden gezocht voor de Memorial Van Damme, ook dat zal ten koste van de belastingbetaler komen. Het totaal gaat in de richting van 400 miljoen euro", aldus Verstraete.

Johan Van den Driessche van N-VA wijst erop dat daar nog eens een politieke vermenging bovenop komt. De tickets die worden afgenomen zullen immers wellicht worden gebruikt om het eigen politieke netwerk uit te nodigen, is de redenering.

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) weerlegt de aantijgingen. "Het budget voor de parking is bijvoorbeeld helemaal geen verloren geld. Dat is een investering die niet aangerekend zal worden aan de belastingbetaler en die geld gaat opbrengen."

bron: Belga