Europese Unie stoomt vloot klaar voor bosbranden

Europese Unie stoomt vloot klaar voor bosbranden

De Europese Unie heeft een reservevloot van zeven blusvliegtuigen en zes helikopters klaar voor de bestrijding van bosbranden deze zomer. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd. De voorbije jaren zijn verscheidene lidstaten tegelijk geconfronteerd met hevige bosbranden. Het maakte het steeds moeilijker om elkaar te helpen. Daarom raakten de lidstaten en het Europees Parlement het begin dit jaar eens over de oprichting van RescEU, een Europese reserve van materiaal en medische noodteams die lidstaten kunnen aanspreken wanneer ze overrompeld worden door een natuurramp.

Voor het komende zomerseizoen is alvast een reservevloot met vliegtuigen en helikopters uit Kroatië, Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden samengesteld. De Commissie hoopt dat er de komende weken nog extra middelen ter beschikking worden gesteld. Daarnaast wordt het Europese coördinatiecentrum deze zomer versterkt met een bosbrandteam met deskundigen uit de lidstaten.

Vorig jaar zijn meer dan honderd mensen omgekomen bij bosbranden, overstromingen, stormen en andere natuurrampen op het Europese continent.

bron: Belga