Europese Unie is sterk genoeg om Brexit te overleven

Europese Unie is sterk genoeg om Brexit te overleven

De Europese Unie is "sterk genoeg" om de Brexit te overleven. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmorgen in het Duitse parlement gezegd, in een regeringsverklaring naar aanleiding van het Brexit-referendum. Ze waarschuwde ook dat het Verenigd Koninkrijk niet op een voorkeursbehandeling zal moeten rekenen. De Duitse regeringsleidster riep de 27 overblijvende lidstaten op de rangen te sluiten. "Het komt er nu op aan naar voren te kijken en er alles aan te doen de juiste gevolgtrekkingen te maken en aansluitend alle nodige beslissingen te nemen".

"Elk voorstel dat de 27 als geheel uit de crisis kan leiden is welkom", zei Merkel in de Bundestag. "Elk voorstel dat daarentegen de krachten versterkt die Europa nu zo zwaar teisteren, heeft niet te overziene gevolgen voor ons allemaal. Dat kan Europa verder verdelen", klonk het nog.

Nog volgens Merkel kan Londen niet "à la carte" kiezen wat het van de Europese Unie wil. Het "kan niet dezelfde privileges krijgen als het voordien had, zonder er ook de verplichtingen bij te nemen".

De Europese staats- en regeringsleiders zullen op Europese top in Brussel overleggen over de gevolgen van het referendum, waarin het Britse volk gekozen heeft voor een uitstap uit de EU. De aftredende Britse premier David Cameron informeert hen dinsdag officieel over de uitslag van het referendum, een dag later zitten de 27 andere EU-landen samen zonder Groot-Brittannië.

bron: Belga