Europese Unie gaat klimaatakkoord Parijs akkoord versneld ratificeren

Europese Unie gaat klimaatakkoord Parijs akkoord versneld ratificeren

De Europese Unie gaat via een versnelde onuitgegeven procedure het klimaatverdrag van Parijs bekrachtigen. Dat hebben de Europese milieuministers vrijdag in Brussel afgesproken. De Europese ratificatie moet de weg plaveien voor de inwerkingtreding van het historische verdrag. Omdat het nog maanden zal duren vooraleer alle 28 lidstaten hun ratificatieproces voltooid zullen hebben, stemden de milieuministers er vrijdag mee in dat de EU het klimaatverdrag via een versnelde procedure mag bekrachtigen.

Zo moet vermeden worden dat de Europeanen als traditionele voorvechters in de strijd tegen de opwarming van de aarde gezichtsverlies lijden. Grotere vervuilers als de Verenigde Staten en China hebben het verdrag immers al geratificeerd.

Het is de eerste keer dat de EU op deze manier een verdrag gaat ratificeren. Lidstaten die reeds klaar zijn met hun huiswerk, zoals Duitsland en Frankrijk, zullen samen met de EU hun instrumenten indienen. Dat kan eind volgende week reeds gebeuren, nadat het Europees Parlement in Straatsburg het klimaatverdrag de zegen heeft gegeven.

"Ik ben blij dat de lidstaten samen geschiedenis kunnen schrijven en de inwerkingtreding van het allereerste wereldwijd bindende klimaatakkoord dichterbij brengen", zo reageerde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Het klimaatakkoord van Parijs moet de opwarming van de aarde onder controle houden. Het verdrag treedt in werking wanneer het is geratificeerd door 55 landen die samen minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen.

De teller staat momenteel op 61 landen die samen goed zijn voor 47,81 procent van de uitstoot. Met de verwachte ratificatie van India, Canada, Frankrijk en Duitsland zou de drempel de komende weken overschreden worden en treedt het verdrag allicht in werking voor de start van de klimaatconferentie in Marrakech op 7 november.

bron: Belga