Europese oversterfte opnieuw in stijgende lijn

De oversterfte in de Europese Unie is de voorbije maanden opnieuw stevig toegenomen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In oktober stierven er gemiddeld zeventien procent meer mensen dan in de jaren voor de coronapandemie.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De oversterfte begon in maart 2020, toen het coronavirus Europa overspoelde. Er waren sindsdien drie pieken. In april 2020 overleden er in de Europese Unie 25 procent meer mensen dan het gemiddelde van dezelfde maanden in de periode van 2016 tot 2019. In november 2020 was dat zelfs 40 procent, en in april dit jaar twintig procent.

10,7% meer oversterfte in België in oktober

In juli van dit jaar bereikte de oversterfte met een stijging van vijf procent het laagste niveau in anderhalf jaar, maar sindsdien is het percentage opnieuw in stijgende lijn. In augustus was er 8,7 procent meer oversterfte, in september 12,3 procent en in oktober zelfs zeventien procent.

In Roemenië waren er in oktober zelfs 110 procent meer overlijdens dan in precoronatijd. In ons land was er 10,7 procent meer oversterfte. In Italië en Zweden bedroeg het aantal extra overlijdens niet meer dan twee procent.