Europese lidstaten onderzoeken verschillende opties voor nieuw brexit-uitstel

Europese lidstaten onderzoeken verschillende opties voor nieuw brexit-uitstel

Het is nog niet duidelijk of de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk een kort of een lang uitstel van de brexit zal aanbieden. Dat blijkt na de tussenkomst van premier Charles Michel vandaag in het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden in het parlement. Het is volgens Michel niet uitgesloten dat er voor het einde van de maand alsnog een bijkomende Europese top wordt georganiseerd. De EU27 buigen zich over het Britse verzoek om nieuw brexit-uitstel na de stemmingen van dinsdagavond in het Lagerhuis in Londen. Er werd een meerderheid gevonden die zich - alvast principieel - achter het brexit-akkoord schaart, maar omdat de spoedbehandeling van de nationale brexit-wet verworpen werd, lijkt een brexit mét akkoord op 31 oktober onhaalbaar geworden. Om een 'no deal' te vermijden raadt Europees president Donald Tusk de EU27 aan om nieuw uitstel toe te kennen. Hij pleegt vandaag telefonisch overleg met de staatshoofden en regeringsleiders.

Volgens premier Michel, die het parlement debriefte over de Europese top van vorige week, zitten vandaag ook de ambassadeurs van de 27 EU-landen samen over het mogelijke nieuwe brexit-uitstel. Om tot een beslissing te komen, moet er rekening worden gehouden met het standpunt van de verschillende lidstaten en van de Britse regering, én met wat het Britse en het Europese Parlement te zeggen hebben. Ofwel komt er een korte, 'technische' verlenging om de goedkeuring van de brexit-wet mogelijk te maken, ofwel een langere verlenging, aldus Michel. Een uitstel met enkele maanden draagt volgens de premier de mogelijkheid in zich het debat over de brexit te heropenen, "alvast in het Britse parlement".

Terwijl Frankrijk gewonnen is voor een uitstel van enkele dagen, zou Ierland een langer uitstel willen, zo zeggen Ierse media vandaag. Michel laat zich alvast niet vastpinnen op een standpunt. Er moet namelijk worden ingespeeld op de evolutie van het dossier in de komende uren en dagen, zei de premier. "Het is heel moeilijk voorspellingen te doen, want het klopt dat er regelmatig verrassingen en nieuwe wendingen zijn."

Volgens Michel kan niet worden uitgesloten dat er voor het einde van de maand alsnog een extra Europese top wordt georganiseerd. Een beslissing over nieuw uitstel kan echter ook via een schriftelijke procedure genomen worden. België, besloot Michel, stelt alleszins alles in het werk om een ordelijke brexit mogelijk te maken.

bron: Belga