Europese leiders struikelen over hardnekkige Italiaanse premier Conte

Europese leiders struikelen over hardnekkige Italiaanse premier Conte

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft geweigerd het eerste deel van de conclusies van de Europese top goed te keuren. Dat is zeer ongebruikelijk, maar zou ingegeven zijn door de Italiaanse onvrede over de houding van de andere landen in het migratiedebat. De Europese staatshoofden en regeringsleiders hielden tijdens het eerste gedeelte van hun top een discussie over de internationale handelsrelaties. Hun gezamenlijke conclusies moesten normaal gezien aansluitend goedgekeurd worden, maar "omdat één lid zijn standpunt over het geheel van de conclusies niet kon uitdrukken", werd er geen tekst aangenomen, meldt de woordvoerder van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

Het is de Italiaanse delegatie die dwarsligt. De Italiaanse premier Giuseppe Conte, die aan zijn eerste top deelneemt, zou de conclusies pas willen goedkeuren als ook het luik migratie afgehandeld is. De regering in Rome verwijt de andere lidstaten dat ze zich te weinig solidair opstellen met frontlijnstaten als Italië en Griekenland en zou op de top een doorbraak willen forceren.

Door het Italiaanse verzet is een geplande persconferentie van Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker afgelast. Ook dat is erg ongebruikelijk.

bron: Belga