Europese Commissie wil Turkije-deal niet kopiëren in Libië

Europese Commissie wil Turkije-deal niet kopiëren in Libië

De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen gepresenteerd om de migratiestroom vanuit Libië naar Europa in te dammen. Voor het kopiëren van het akkoord met Turkije past ze echter. "De situatie is er totaal anders", zo veegde vicevoorzitster en hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini eerdere suggesties van tafel.

Op een top in Malta buigen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich volgende week over de aanpak van de centrale Middellandse Zeeroute. Via deze route bereikten vorig jaar ruim180.000 migranten en vluchtelingen het Europees continent. Meer dan 4.000 mensen verdronken in zee. De politieke chaos en het gebrek aan een georganiseerd staatsapparaat maken van Libië de gedroomde uitvalsbasis voor mensensmokkelaars.

De gastheer in Malta, premier Joseph Muscat, vreest dat de toestroom deze lente een ongeziene omvang zal aannemen en pleit ervoor de essentie van het akkoord met Turkije te kopiëren, maar dat houdt volgens Mogherini weinig steek. De deal met Ankara heeft de instroom naar Griekenland aanzienlijk ingedamd, maar Libië is Turkije niet en ook de samenstelling van de migratiestromen op de twee routes is totaal anders, zo argumenteerde de Italiaanse.

"Een magische oplossing" bestaat volgens Mogherini niet. Wel maakt ze zich sterk dat een aantal "concrete" voorstellen "een verschil kunnen maken". Zo wil de Commissie snel 3,2 miljoen euro vrijmaken om de opleiding van de Libische kustwacht te versterken, meer investeren in de bewaking van de zuidelijke grenzen van Libië en meer ondersteuning verlenen aan UNHCR en IOM om de situatie van migranten in Libië te verbeteren en vrijwillige terugkeer naar herkomstlanden te promoten. Alles samen hoopt de Commissie dat het Europese trustfonds voor Afrika dit jaar 200 miljoen euro kan vrijmaken voor projecten op deze domeinen;

bron: Belga