Europese Commissie pakt transvetten aan

Europese Commissie pakt transvetten aan

De Europese Commissie beperkt het gehalte aan transvetten in koekjes en andere industrieel geproduceerde voeding. Vanaf begin april 2021 mag er per 100 gram vet maar maximum 2 gram transvet aanwezig zijn. De Commissie heeft daarvoor een nieuwe verordening aangenomen, kondigt ze woensdag aan.

Transvetten bevinden zich onder meer in gefrituurde voeding, koekjes, gebak, zoute snacks en poedersoepen. Ze zijn slecht voor de gezondheid en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Volgens de Europese voedselautoriteit wordt de consumptie dan ook best beperkt tot een minimum.

De Europese Commissie wil nu perk en paal stellen aan de hoeveelheid transvetten in industrieel geproduceerde voeding. Vanaf 2 april 2021 mag er per 100 gram vet maar 2 gram transvet aanwezig zijn in eender welke voeding voor consumenten. In Denemarken wordt die drempel van 2 procent al sinds 2003 toegepast. In de VS zijn de artificiële transvetten al sinds 2015 volledig verbannen.

Transvetten worden gevormd als plantaardige olie verhardt wordt. De voedingsindustrie doet al sinds de jaren '50 beroep op dat proces om de bewaarduur van producten te verlengen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn industriële transvetten elk jaar verantwoordelijk voor meer dan 500.000 overlijdens, gelinkt aan hart- en vaatziekten.

bron: Belga