Europese Commissie overweegt taks op plastic

Europese Commissie overweegt taks op plastic

De Europese Commissie overweegt een taks op plastic waarvan de opbrengsten rechtstreeks naar de Europese begroting zouden gaan. Dat heeft eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger vandaag laten verstaan. Het is één van de pistes die Oettinger bewandelt in zijn zoektocht naar vers geld voor de begroting na het vertrek van Groot-Brittannië. "We moeten onze plastic afvalberg aanpakken", zo wees Oettinger op de milieuproblemen die de productie van plastic met zich meebrengt. Tegelijkertijd zou zo'n Europese taks volgens de Duitse eurocommissaris kunnen helpen om de bijdrage van de lidstaten aan de Europese begroting "binnen proporties" te houden. Oettinger gaat de piste verder bestuderen en legt mogelijk tegen mei een concreet voorstel op tafel.

Die maand zal de Commissie globale voorstellen doen over de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie na 2020. Dat wordt een hele klus. Niet alleen zal de Europese begroting jaarlijks 12 tot 13 miljard euro derven door het vertrek van de brexit, voor de financiering van nieuwe Europese opdrachten als migratie, grensbeheer en defensie zal nog eens ongeveer 10 miljard euro extra per jaar nodig zijn, zo schetste de Duitse eurocommissaris.

De hele operatie zal deels opgevangen worden met besparingen en budgettaire verschuivingen, maar er zal ook vers geld gevonden moeten worden. Een taks op plastic is zo'n denkpiste. Oettinger heeft ook de inkomsten uit de Europese handel in CO2-uitstootrechten in het vizier. Hoewel het om Europees beleid gaat, vloeien die inkomsten nu naar de nationale schatkisten. "Het zou logisch zijn indien die inkomsten naar de Europese begroting gaan", onderstreepte Oettinger.

bron: Belga