Europese Commissie ontkent blokkering infrastructuurwerken in Italië

Europese Commissie ontkent blokkering infrastructuurwerken in Italië

Het is niet waar dat Italië geen investeringen meer kan doen in verbeteringen aan zijn infrastructuur wegens de Europese begrotingsregels. In een statement weerlegt de Europese Commissie eerdere verklaringen van de eurosceptische premier van Italië, Matteo Salvini. Volgens Salvini weerhouden de strenge Europese begrotingsregels Italië ervan om te investeren in infrastructuurupgrades. "Geld dat aan gezondheid en veiligheid besteed zou kunnen worden, mag als gevolg van de strikte (...) regels die Europa oplegt, niet voor uitgaven geboekt worden", hekelde hij.

De Europese Commissie weerlegt dat met cijfers. In de periode 2014-2020 komt Italië in aanmerking voor 2,5 miljard euro aan EU-fondsen voor investeringen in netwerkinfrastructuur zoals wegen en sporen, luidt het. Bovendien heeft de Commissie in april een investeringsplan voor Italiaanse snelwegen goedgekeurd. Dat ging over circa 8,5 miljard euro aan investeringen, onder meer in de regio van Genua.

Italië is "vrij om specifieke begrotingsprioriteiten te stellen" over publieke uitgaven, zegt de Europese Commissie. "De Europese Commissie heeft investeringen in de Italiaanse infrastructuur aangemoedigd", onlangs nog in de landenspecifieke aanbevelingen voor 2018.

bron: Belga