Europese buitenlandministers willen banden met Turkije aanhalen

Europese buitenlandministers willen banden met Turkije aanhalen

Op een informele bijeenkomst in Bratislava hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vrijdag de hoop uitgesproken op betere relaties met Turkije. Het land is nog steeds een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, maar de banden met Ankara staan onder grote druk, in het bijzonder sinds de mislukte coup van 15 juli. "Turkije is een belangrijke partner en we moeten verduidelijken wat we willen van Turkije en wat we met Turkije willen doen", zo verklaarde de Slovaakse minister Miroslav Lajcak bij de start van het beraad. Hij betreurde de "frustratie" die aan de oppervlakte kwam na de mislukte coup. Zaterdag schuift de Turkse minister van Europese Zaken Omer Celik mee aan tafel om de relaties tegen het licht te houden.

De Turkse machthebbers vonden dat de Europeanen de coup niet krachtig genoeg veroordeelden. De Europese regeringen hadden op hun beurt kritiek op de hardhandige reactie van het regime van president Recep Tayyip Erdogan na de mislukte staatsgreep. Gezien de omvang van de repressie vindt Oostenrijk het bijvoorbeeld niet opportuun om nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen te openen.

Volgens Lajcak is het alleszins niet aangewezen om de onderhandelingen over een toetreding van Turkije tot de Europese Unie op te blazen. "Ik denk echt dat het toetredingsproces voor de Europese Unie de beste hefboom is om het beleid in de kandidaat-lidstaten te beïnvloeden", stelde Lajcak, wiens land tot nieuwjaar de Europese ministerraden leidt.

De herlancering van de toetredingsonderhandelingen is één van de belangrijkste toegevingen die de Europese Unie dit voorjaar aan Turkije heeft gedaan om een akkoord mogelijk te maken dat de vluchtelingenstromen naar Europa moest indijken. Europa stelde ook een opheffing van de visumplicht in het vooruitzicht, maar dat is nog steeds niet gebeurd omdat Europa aanpassingen aan de Turkse terrorismewetgeving blijft vragen. Ook dat zorgt voor frustratie in Ankara.

bron: Belga