Europees Parlement vraagt vrijlating politieke gevangenen in Nicaragua

Europees Parlement vraagt vrijlating politieke gevangenen in Nicaragua

Het Europees Parlement heeft in een resolutie het regime van president Daniel Ortega in Nicaragua opgeroepen om alle politieke gevangenen "onmiddellijk en onvoorwaardelijk" vrij te laten. Onder de gevangenen bevindt zich Amaya Coppens, een Belgisch-Nicaraguaans lid van een studentenbeweging die sinds september vorig jaar wordt vastgehouden. Nicaragua gaat al een jaar gebukt onder een zware economische en politieke crisis. Meer dan 325 mensen verloren het leven bij manifestaties tegen het regime. Meer dan 600 opposanten zouden achter de tralies zijn beland. Ortega en de oppositie zijn intussen een dialoog gestart die tot de vrijlating van gevangenen zou moeten leiden.

Tijdens het debat nam Mark Demesmaeker (N-VA) het op voor Amaya Coppens. De jonge vrouw wordt volgens het Europarlementslid "in erbarmelijke omstandigheden" vastgehouden, enkel omdat ze wil "dat Nicaragua niet het volgende Venezuela wordt". Volgens Demesmaeker kan een echte nationale dialoog in Nicaragua pas van start gaan wanneer de politieke gevangenen opnieuw op vrije voeten zijn.

In de resolutie vraagt het Europees Parlement ook de onmiddellijke stopzetting van "alle vormen van repressie tegen Nicaraguaanse burgers" en "de terugkeer van internationale organisaties in het land".

bron: Belga