Europees Parlement voert emotioneel debat over Brexit

Europees Parlement voert emotioneel debat over Brexit

Het Europees Parlement is vanmorgen in spoedzitting bijeengekomen om van gedachten te wisselen over de uitslag van het Britse EU-referendum. De beslissing van de Britten om de EU te verlaten, zorgt voor een bijzonder emotioneel debat. Voor de fractieleiders aan het woord kwamen, mocht Jean-Claude Juncker zich tot het halfrond richten. De voorzitter van de Europese Commissie had al zijn 27 commissarissen meegebracht. Onder hen ook de ontslagnemende Britse commissaris Jonathan Hill, die van zijn collega's en een deel van de parlementsleden een staande ovatie kreeg.

Juncker vraagt Londen om "snel" voor duidelijkheid te zorgen over de activering van artikel 50 van het Europees verdrag, dat de Brexit in gang moet zetten. Hij benadrukte dat hij zijn commissarissen en zijn topmedewerkers een strikt verbod heeft opgelegd om met de Britten gesprekken op te starten voor ze werk gemaakt hebben van die notificatie.

De Commissievoorzitter toonde zich zeer aangedaan door het resultaat van het referendum. "Ik ben geen robot, geen technocraat. Ik ben een mens, dus ik heb het recht te zeggen dat ik het resultaat betreur." Volgens Juncker moet verder werk worden gemaakt van de modernisering van de Europese Unie, los van de uitslag van het referendum.

De Luxemburger ging ook in op een hardnekkig gerucht dat de voorbije dagen de ronde deed. "Ik ben niet moe of ziek zoals de kranten schrijven, tot mijn laatste adem blijf ik vechten voor een verenigd Europa", zei hij.

Verschillende sprekers wezen UKIP-leider en Europarlementslid Nigel Farage met de vinger. "Ik had nooit gedacht dat iemand van dit huis nazipropaganda zou gebruiken", zei de liberale fractieleider Guy Verhofstadt. "Het klimaat van angst en negativisme dat gecreëerd werd, dat is het ergste. Niet de keuze van de Britten."

bron: Belga