Europees Parlement stemt in met systematische controle EU-burgers aan buitengrenzen

Europees Parlement stemt in met systematische controle EU-burgers aan buitengrenzen

Alle EU-burgers die Europa binnenkomen of verlaten, zullen aan de buitengrenzen aan een strenge controle onderworpen worden. De maatregel is gericht tegen 'foreign fighters', illegale migratie en mensenhandel en kreeg vandaag groen licht van de bevoegde commissie in het Europees Parlement. Pas als de systematische controles voor te veel oponthoud zorgen in de havens en luchthavens, mag op minder tijdrovende, doelgerichte controles overgeschakeld worden. De commissie Burgerlijke Vrijheden keurde de maatregel goed met 48 stemmen tegen zes. In februari hechtten de lidstaten reeds hun goedkeuring aan de strengere controles. De maatregel zat al lang in de pijplijn, maar kreeg prioriteit na de aanslagen van Parijs in november 2015. De aanslagen van Brussel, op 22 maart, zetten nog meer vaart achter het dossier.

Aan de land- en zeegrenzen van de Europese Unie zullen de gegevens van alle passerende EU-onderdanen door een aantal gegevensbanken gehaald worden. Het gaat bijvoorbeeld om de lijst met gestolen en verloren reisdocumenten van Interpol en om het Schengeninformatiesysteem, waarin gezochte personen zijn opgenomen. Ook wie geen EU-onderdaan is en Europa verlaat, zal door de verschillende databanken worden gehaald.

Volgens het Roemeense parlementslid Monica Macovei, die de wettekst door het parlement loodst, "is het redden van mensenlevens het waard om wat van ons comfort en onze tijd op te geven, ook al leidt dit tot langere wachttijden aan de grenzen". Als de tijdrovende controles het grensverkeer te veel verstoren, kunnen de lidstaten overstappen op 'doelgerichte' controles. Maar zelfs in dat geval zullen van iedereen de standaardreisdocumenten worden gecontroleerd.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement knopen nu onderhandelingen met de lidstaten aan om zo snel mogelijk een akkoord over de details van de wettekst te vinden.

bron: Belga