Europees Parlement keurt hervorming auteursrecht goed

Na een ongeziene lobbycampagne en heetgebakerde debatten heeft het Europees Parlement het licht op groen gezet voor de aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk. De hervorming moet artiesten en nieuwsuitgevers een billijke vergoeding voor de verspreiding van hun werk garanderen. De grote internetplatforms en activisten waarschuwen echter dat de vrijheid van het internet in het gedrang is.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De Europarlementsleden schaarden zich met een ruime meerderheid achter de veelbesproken hervorming, die de bestaande Europese regels over auteursrecht moet aanpassen aan het digitale tijdperk. Zo worden grote internetreuzen als YouTube en Facebook aansprakelijk geacht voor hun gebruikers wanneer die auteursrechtelijk beschermde liedjes, clips of andere creatieve content delen op hun platforms. Ook voert de richtlijn een ‘naburig recht' in voor media waarvan artikels online worden gedeeld.

De hervorming moet artiesten en nieuwsuitgevers een billijke vergoeding voor de verspreiding van hun werk garanderen. Het zou de platforms en nieuwsaggregators als Google News immers moeten stimuleren om licenties te onderhandelen. Er wordt echter gevreesd dat die platforms filters zullen instellen die het moeilijker maken om creatieve inhoud te delen.

Zwarte dag voor vrij internet

Ook de pleitbezorgers van een vrij internet reageren misnoegd. De Duitse Piratenpartij had het over «een zwarte dag voor de vrijheid op het net». Google, dat met YouTube een groot videoplatform heeft, was een van de grote tegenstanders van de nieuwe wetgeving. «Deze hervorming zal leiden tot juridische onzekerheid en zal de Europese creatieve en digitale economieën pijn doen», reageert de internetgigant.

Ongeziene overwinning

Voorstanders vinden dan weer dat de richtlijn het juiste evenwicht brengt tussen de vrijheid van meningsuiting en het auteursrecht. Zo zal volgens de Vlaamse uitgeversfederaties GEWU en GAU de vergoeding vooral voor educatieve uitgeverijen een groot verschil maken. Auteursrechtenmaatschappij Sabam sprak van een «ongeziene overwinning voor Europese scheppende kunstenaars». Ook zangeres Axelle Red is tevreden. «Online platformen zullen niet langer slapend rijk kunnen worden op de kap van de creatieve makers in Europa.»