Europees Geneesmiddelenbureau moet Londense huur doorbetalen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) mag de huurovereenkomst voor het kantoor in Londen niet stoppen vanwege de brexit. Dat heeft een rechter besloten. Het EMA heeft aangegeven een beroep te overwegen. Het agentschap dat toeziet op medicijnen moet uit Londen weg omdat Groot-Brittannië de EU gaat verlaten. Amsterdam sleepte het felbegeerde bureau binnen. Uiterlijk 1 april 2019 moet het EMA helemaal verhuisd zijn naar Nederland. Het EMA zit nog in het Londense zakendistrict Canary Wharf. De organisatie betoogde dat de brexit een onverwachte gebeurtenis was, die de 25-jarige huurovereenkomst ter waarde van 500 miljoen pond of omgerekend ongeveer 575 miljoen euro voor het kantoor "frustreerde''. Om die reden zou de EMA niet langer aan de deal gebonden zijn. Maar de rechter ging daar dus niet in mee.

Het EMA "heeft geen andere keuze dan Londen te verlaten'', reageerde een woordvoerder van het geneesmiddelenbureau op de uitspraak. Het EMA hoopt nog altijd op een "voor beide partijen gunstige oplossing'' voor de nog 21 jaar doorlopende huurovereenkomst. Mogelijk kan het EMA de ruimte onderverhuren met toestemming van huisbaas Canary Wharf Group.

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen, omdat veel meer bedrijven een uitweg zoeken uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de brexit en van langjarige huurovereenkomsten af willen.

bron: Belga