Europees antifraudebureau ziet "structureel probleem" in EU-Parlement

Europees antifraudebureau ziet "structureel probleem" in EU-Parlement

Een stijgend aantal fraudeonderzoeken in het Europees Parlement, onder meer naar fictieve tewerkstelling en misbruik van EU-geld, doet het Europees antifraudebureau OLAF besluiten dat het parlement met een "structureel probleem" kampt. Directeur-generaal Giovanni Kessler roept het parlement daarom op maatregelen te nemen die het parlementsleden en hun medewerkers moeilijker maken geld van de Europese belastingbetaler foutief aan te wenden. Tijdens de presentatie van zijn jaarverslag noemde Kessler geen parlementsleden bij naam, maar het was een OLAF-onderzoek dat vorig jaar aan het licht bracht dat Marine Le Pen (FN) partijmedewerkers onterecht met Europees geld betaalde. De Franse voormalige presidentskandidate moet 340.000 euro aan het parlement terugbetalen.

Volgens Kessler zijn er momenteel 47 onderzoeken gaande naar mensen die professioneel betrokken zijn bij het Europees Parlement of andere EU-instellingen.

De parlementsleden staan woensdag opnieuw in het oog van een mediastormpje, nadat een internationaal onderzoek aan het licht heeft gebracht dat te weinig gecontroleerd wordt of de parlementsleden de vaste onkostenvergoeding die ze elke maand krijgen correct besteden.

bron: Belga