Europarlementslid van Macron ziet af van opvolging Verhofstadt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nathalie Loiseau, het boegbeeld van de beweging van de Franse president Emmanuel Macron in het Europees Parlement, doet geen gooi naar het leiderschap van de nieuwe fractie Renew Europe (RE) die ze samen met de liberalen van uittredend fractieleider Guy Verhofstadt uit de grond heeft gestampt. Dat is vernomen in haar entourage.

Loiseau "heeft een keuze van verantwoordelijkheid gemaakt om er zeker van te zijn dat de delegatie van Renaissance de functies zal hebben die een zo groot mogelijke invloed verzekeren", zo verklaarde een lid van haar team.

Loiseau stopte als minister van Europese Zaken om de lijst Renaissance van Macron aan te voeren bij de Europese verkiezingen. Ze werd dan ook getipt als mogelijk leider van RE, de nieuwe fractie die de verkozenen van Macron samen met de liberalen gaan vormen in het halfrond. De entourage van Verhofstadt liet de voorbije dagen verstaan dat de oud-premier het fractieleiderschap niet meer ambieert.

De kandidatuur van Loiseau liep een deuk op toen enkele van haar opmerkingen tijdens een 'off the record briefing' met journalisten het bredere publiek bereikten. Die waren niet enkel denigrerend voor EVP-fractieleider en kandidaat-Commissievoorzitter Manfred Weber, maar ook voor enkele van haar eigen fractiegenoten. In een mail aan haar collega's stelde ze later "zichzelf niet te herkennen" in die verklaringen.

Voor het fractieleiderschap zouden de Nederlandse Sophie in 't Veld en de Zweed Fredrick Federley nog in de running zijn. Volgende week neemt de fractie een beslissing.

bron: Belga