Europarlementsleden scharen zich achter nieuwe energielabels

Europarlementsleden scharen zich achter nieuwe energielabels

Om het energieverbruik van huishoudtoestellen beter aan te duiden, moeten die toestellen binnen vijf jaar een label van A tot G krijgen. Daarmee heeft de bevoegde commissie van het Europees Parlement dinsdag ingestemd. De industriecommissie stemde dinsdag over de nieuwe energielabels die de Europese Commissie vorige zomer had voorgesteld. Immers, doordat de toestellen door de jaren heen almaar energiezuiniger zijn geworden, belandden steeds meer apparaten in topcategorie A en moesten A+++, A++ en A+ in het leven worden geroepen om alsnog onderscheid te maken. Maar zo krijgen ook de meest energieverslindende toestellen soms een A-label, wat verwarrend oogt voor de consument.

Daarom wil Europa een nieuwe schaal met bijbehorende kleurencode, van A (groen) voor de meest energiezuinige toestellen tot G (rood) voor de meest energieverslindende. Categorie A zou daarbij in eerste instantie leeg moeten zijn. Dinsdag zette alvast de industriecommissie het licht op groen. Na de stemming in plenaire zitting moeten de Europarlementsleden wel nog met de lidstaten onderhandelingen aanvatten over de nieuwe labels.

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) merkt op dat het energielabel voor 85 procent van de consumenten een rol speelt bij het aankopen van een toestel. "Een gemiddeld gezin kan tot 480 euro per jaar besparen als het de zuinigste toestellen aankoopt. De iets hogere aankoopprijs verdient de consument dus snel terug."

bron: Belga