Europa voert strijd tegen terrorisme op

Europa voert strijd tegen terrorisme op

Criminelen en terroristen afsnijden van hun financiële bronnen. Dat is de opzet van een nieuw pakket maatregelen waarmee de Europese Commissie terrorisme en georganiseerde misdaad effectiever wil bestrijden. De plannen werden woensdag bekendgemaakt. In de eerste plaats wil de Commissie het witwassen van crimineel geld beter bestrijden. Ze legt een Europese richtlijn op tafel die moet voorkomen dat de verschillen tussen de nationale regels nog langer uitgebuit worden.

Daarnaast komen er strengere controles op mensen die de EU binnenkomen of verlaten met 10.000 euro of meer aan contant geld. De autoriteiten zullen bovendien meer mogelijkheden krijgen om op te treden bij bedragen die lager zijn dan 10.000 euro en dus onder de drempel voor douaneaangifte vallen. Er moet wel een vermoeden van criminele activiteit bestaan.

Nog andere maatregelen maken de grensoverschrijdende bevriezing en confiscatie van crimineel geld mogelijk. Volgens de Commissie is "het opsporen van verdachte geldstromen en het afsnijden van de toegang tot financiering een van de doeltreffendste manieren om terroristische aanslagen en criminele activiteiten in de kiem te smoren". Het veiliger maken van de EU is een van de prioriteiten van de Commissie-Juncker. Met Julian King werd een commissaris aangesteld die expliciet bevoegd is voor de Europese veiligheidsagenda.

bron: Belga