Europa schaart zich achter Nederland

De EU roept Turkije op zijn toon te matigen in het conflict met Nederland. De Turken willen echter van geen wijken weten.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Al enkele dagen is er klinkende ruzie tussen Turkije en Nederland. Enkele Turkse politici wilden in Nederland campagne voeren voor het referendum dat in april in Turkije georganiseerd wordt. In dat referendum moeten de Turken beslissen of de president meer macht krijgt. Nederland ontzegde twee ministers echter de toegang tot het land.

Solidariteit

De hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini roept de Turkse autoriteiten nu op «af te zien van buitensporige verklaringen en daden die de situatie nog verder kunnen verslechteren». Mogherini wees erop dat de beslissing om verkiezingsmeetings van Turkse politici toe te laten, enkel door de lidstaten zelf kan genomen worden. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel schaarde zich achter Nederland. Onze noorderburen krijgen haar «volledige steun en solidariteit», zei ze.

«Disproportioneel»

In de nacht van zondag op maandag waren er demonstraties van Turkse Nederlanders in Amsterdam. Zo'n 250 mensen kwamen op straat. Zij werden verjaagd met waterkanonnen. Dertien mensen werden gearresteerd. De meeste aanhoudingen hadden aan het eind van de demonstratie plaats, onder meer vanwege het gooien van stenen naar de politie, het brengen van de Hitlergroet, opruiing, belediging en openlijke geweldpleging. Turkije eist gerechtelijke stappen tegen het «disproportionele» optreden van de Nederlandse politie eerder in Rotterdam.

In België zijn geen optredens van de regering-Erdogan gepland, maar de extreemrechtse partij MHP organiseert wel evenementen naar aanleiding van het referendum. Een gepland evenement in Antwerpen werd verboden door burgemeester Bart De Wever (N-VA). In Genk mag het wel doorgaan.