Europa League - Ajax en Manchester United plaatsen zich voor de finale

Leestijd 3 min.

Ajax en Manchester United hebben zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de Europa League. Ajax maakte het zichzelf onnodig moeilijk in Lyon en verloor met 3-1 (heenwedstrijd 4-1). Manchester United schakelde Celta de Vigo uit na een 1-1 gelijkspel op Old Trafford (0-1 heenwedstrijd). Ajax stond na de 4-1 thuisoverwinning in de heenwedstrijd met één been in de finale, maar Lyon geloofde in het Parc OL nog in een stunt. De thuisploeg opende gretig, al kwam Ajax zelden in de problemen. De Amsterdammers namen na tien minuten het commando over en dreigden het eerst via Dolberg en Younes, wiens lob op het dak van het doel belandde. Iets voor het halfuur leek Ajax zijn schaapjes op het droge te hebben. Nadat Ziyech oog in oog met doelman Lopes had gemist, opende Dolberg wel de score. Het Deense wonderkind kreeg veel ruimte en stiftte subliem over Lopes: 1-0. Het venijn zat echter in de staart van de eerste helft. Na een lichte overtreding op Lacazette kreeg Lyon een penalty. De Franse spits miste zijn elfmeter niet. In de blessuretijd strafte Lacazette een defensieve blunder van Viergever af: 2-1 aan de rust.

Lyon had moed geput uit de twee treffers en startte sterk in de tweede helft. Fekir vergat defensief geklungel van Viergever af te straffen, doelman Onana bracht knap redding op een schot van Rybus. Ajax kwam met een geplaatst schot van Donny van de Beek ook gevaarlijk opzetten, maar hij schilderde zijn krul op de kruising. Lyon pareerde vrijwel meteen met de 3-1. Ghezzal (81.) zorgde met een rake kopbal via de knie van Viergever voor een bloedstollende slotfase, ook omdat Ajax na een tweede gele kaart voor Viergever met tien man verder moest. Cornet had de 4-1 (en dus verlengingen) aan de voet, maar zijn schot ging voorlangs. De Amsterdammers hielden met knikkende knieën stand.

Na de 0-1 zege in Vigo had Manchester United genoeg aan een 1-1 gelijkspel op Old Trafford. In een kansarme eerste helft volstond één goede aanval van de Red Devils om het verschil te maken. Marouane Fellaini (17.), die de partij volmaakte, kopte na een knappe voorzet van Rashford het leer binnen aan de eerste paal. De Rode Duivel scoorde zijn vierde van het seizoen, tevens het honderdste doelpunt van United dit seizoen. Celta moest nu nog twee keer scoren om door te stoten, maar creëerde te weinig doelgevaar: 1-0 aan de rust. Ook na de pauze bepaalde de Spaanse club het tempo, al waren de betere kansen voor Manchester United. Een kanonskogel van Mkhitaryan werd knap uit doel geranseld door doelman Alvarez. De Celta-goalie pareerde ook het schot van Rashford en de lage schuiver van Fellaini. Celta voerde de druk steeds hoger op en na missers van Guidetti bracht Facundo Roncaglia met een rake kopbal de score in evenwicht. Verder kwam Celta niet meer. Beide ploegen kregen elk nog een rode kaart. Bailly deelde na een opstootje een vuistslag uit aan Guidetti, Roncaglia liet zich op zijn beurt gelden.

Ajax staat voor de tweede keer in de finale van de Europa League. Bij hun eerste deelname in 1992 wonnen de Amsterdammers de toenmalige UEFA Cup. Manchester United, drievoudig Champions League-winnaar, staat voor het eerst in de finale van de Europa League.

De finale van de Europa League wordt op 24 mei (20u45) afgewerkt in de Friends Arena in het Zweedse Solna, de thuishaven van AIK Fotboll. De winnaar plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.