Europa eist snel duidelijkheid van Britten

Europa eist snel duidelijkheid van Britten

“Onze Britse vrienden hebben hun wil bekendgemaakt. De stem van de meerderheid moet gerespecteerd worden”, stak Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker van wal. Toch ging het er al snel bitsig aan toe in het Europees parlement, zeker toen de Britse Eurosceptische politicus Nigel Farage het woord nam. Hij pleit al zeventien jaar voor een uitstap uit de Europese Unie en werd meteen uitgejouwd voordat hij een woord kon zeggen. “Is het niet merkwaardig? Destijds hebben jullie mij uitgelachen. Nu lacht u niet meer”, stelde de Britse politicus uitdagend.

Over één zaak was iedereen - ook Farage - het eens: de Britse regering moet zo snel mogelijk starten met de formele onderhandelingen.

“Het Verenigd Koninkrijk zal niet de laatste lidstaat zijn die de Europese Unie verlaat”, waarschuwde Farage nog tijdens de zitting. Zo somber ziet bondskanselier Angela Merkel het niet in. “De Europese Unie is sterk genoeg om de Brexit te overleven.” Als de 27 lidstaten samenwerken, zal Europa uit de crisis geraken, verzekerde ze in het Duitse parlement.

Later op de dag trok de bondskanselier naar Brussel om er samen met de andere staats- en regeringsleiders te debatteren over de gevolgen van het referendum.

Ook Brits premier David Cameron was daar van de partij om toelichting te geven over het resultaat van het referendum. Cameron benadrukte dat de Britten Europa niet de rug toekeren. “Deze landen zijn onze buren, vrienden, bondgenoten, partners. Ik hoop dat we een zo nauw mogelijke relatie vinden op het vlak van handel, samenwerking en veiligheid, want dat is goed voor ons en goed voor hen.”