Europa broedt op gratis treinticket voor 18-jarigen

Europa broedt op gratis treinticket voor 18-jarigen

Het idee om Europese jongeren hun continent te laten ontdekken, komt van twee Duitse jongeren en werd opgepikt door Manfred Weber, de fractieleider van de Europese Volkspartij in het Europees Parlement. Hij wil nieuwsgierige 18-jarigen een Interrail-ticket cadeau doen, zodat ze "Europa ten volle kunnen ervaren".

Tot zijn grote verrassing kreeg de Duitser steun van andere politieke kleuren en regeringsleiders. In Straatsburg was het voorstel gisteren zelfs voer voor discussie tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Mooi initiatief of Propagandastunt

Toch staat niet iedereen te springen om het idee van Weber. Vooral het prijskaartje baart critici zorgen. Zo kost de standaardpas ruim 200 euro. Als je dat vermenigvuldigt met de ruim 5,5 miljoen Europese 18-jarigen kom je uit op een bedrag van meer dan 1,1 miljard euro.

Het plan roept ook vragen op over de topprioriteiten in de EU. Is het niet belangrijker om de jeugdwerkloosheid of de vluchtelingencrisis te bestrijden? Of om meer geld te steken in onderwijs, onderzoek en innovatie? In eigen land maakt onder meer N-VA korte metten met het gulle voorstel. "Het geld voor het treinticket zal weggesneden worden bij budgetten voor Europees onderzoek naar bijvoorbeeld kanker", zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt in De Standaard. "De EU wil hiermee een Europees gevoel opwekken bij jongeren, maar liefde koop je simpelweg niet."

Haar collega's Tom Vandenkendelaere (CD&V) en Bart Staes (Groen) zijn wél grote voorstander. "Eindelijk nog eens een concreet idee dat werft voor Europa en dat jongeren de kans biedt om hun horizon te verruimen."

De Commissie zal de kosten, de administratieve haalbaarheid en de reikwijdte van de gratis Interrail-pas onderzoeken. Later deze maand zou een stemming volgen.

Foto Pexels