EUROPA: 88 procent van Belgische kiezers nam deel aan Europese verkiezingen

EUROPA: 88 procent van Belgische kiezers nam deel aan Europese verkiezingen

Van alle stemgerechtigde Belgen nam gisteren 88,47 procent deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat blijkt uit de gegevens die de diensten van het parlement hebben verzameld. In geen enkel andere Europese lidstaat lag de opkomst hoger, ook niet in de vier andere EU-landen waar net als in België een stemplicht geldt. De voorlopige resultaten leren dat de opkomst in heel de EU 50,93 procent bedroeg. Dat is het beste resultaat sinds de jaren negentig. Voor het eerst gingen de opkomstcijfers opnieuw de hoogte in, nadat ze in 2014 afgekalfd waren tot 42,61 procent.

Ondanks de in ons land geldende stemplicht, nam een aanzienlijk deel van de Belgen niet deel aan de Europese verkiezingen. 88,47 procent deed dat wel, het laagste cijfer sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement in 1979. Vijf jaar geleden bracht 89,64 procent van de Belgen zijn stem uit.

Ook in Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Luxemburg geldt er een stemplicht, maar toch hebben veel kiezers in die landen hun kat gestuurd naar het stembureau. Zo daagde in Bulgarije maar 30,83 procent van de kiezers op.

De allerlaagste opkomst werd in Slovakije opgetekend, met 22,74 procent. Toch is het beeld ook daar positief, want in 2014 trok maar 13 procent van de Slovaken naar de stembus.

bron: Belga