Euroministers kiezen opvolger Dijsselbloem

Euroministers kiezen opvolger Dijsselbloem

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn deze middag in Brussel neergestreken om een nieuwe voorzitter van de eurogroep te verkiezen. De Portugees Mario Centeno geldt als favoriet om de Nederlander Jeroen Dijsselbloem op te volgen. In de eurogroep zetelen de ministers van Financiën van de negentien landen die de euro hebben ingevoerd. Ze vergaderen doorgaans één keer per maand om hun economisch beleid te coördineren. De ministers kiezen hun eigen voorzitter, die een mandaat voor 2,5 jaar krijgt. Naast Centeno hebben ook de Slowaak Peter Kazimir, de Luxemburger Pierre Gramegna en de Letse minister Dana Reizniece-Ozola hun kandidatuur ingediend.

Centeno zou in pole position liggen om de functie in de wacht te slepen. De ex-medewerker van de Portugese nationale bank heeft geen duidelijke politieke kleur, maar maakt wel deel uit van een links kabinet. Centeno geniet veel steun in het zuiden van de eurozone, maar hij wou zich vandaag bij zijn aankomst in Brussel niet profileren als de kandidaat van het zuiden en beklemtoonde het belang van een brede consensus in de eurogroep.

De ministers beslissen met gewone meerderheid van stemmen: de opvolger van Dijsselbloem moet dus minstens tien landen achter zich zien te scharen. Net als de meeste van zijn collega's sprak de Belgische minister Johan Van Overtveldt (N-VA) voor aanvang van de vergadering geen voorkeur uit. "Er valt voor elk van de kandidaten wel iets te zeggen in de ene of de andere richting."

bron: Belga