EU zal uitstel niet zomaar goedkeuren, waarschuwt Commissie

De Europese lidstaten zullen niet zomaar instemmen met het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot na 29 maart. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. "Het is aan de lidstaten om dat te overwegen, met het functioneren van de Europese instellingen als prioriteit en met aandacht voor de redenen voor en de duur van het uitstel." Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May vanavond het mandaat gegeven om de Europese leiders om uitstel van de brexit te vragen tot na 29 maart.

Maar dat uitstel zal niet zomaar goedgekeurd worden, waarschuwt de Europese Commissie. "De unanieme goedkeuring van de lidstaten is nodig", reageert een woordvoerder. "Het is aan de lidstaten om dat verzoek te overwegen, met de noodzaak om het functioneren van de Europese instellingen te vrijwaren als prioriteit en met aandacht voor de redenen voor en de duur van het mogelijke uitstel", klinkt het. Volgens de woordvoerder is Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "constant in contact met alle Europese leiders".

De Europese staatshoofden en regeringsleiders ontmoeten elkaar volgende week donderdag en vrijdag voor een Europese top. Vermoedelijk beslissen ze dan over uitstel van de brexit.

bron: Belga