EU wil meer grip op Skype en WhatsApp

Steeds meer mensen gebruiken apps als Skype (Microsoft), WhatsApp (Facebook) en Facetime (Apple) om te bellen. Om de concurrentie met de klassieke mobiele dienstverleners gelijk te trekken, gaat Europa het telecombeleid voor webdiensten verstrengen en komaf maken met het ‘juridisch grijs gebied' waarin ze zich bevinden.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

De ongelijke behandeling wordt al langer aangeklaagd door de klassieke operatoren. Bedrijven als Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone kaarten al jaren aan dat ze als aanbieders van netwerken moeten voldoen aan strengere regels dan aanbieders van internetdiensten. Zo zouden andere, veelal Amerikaanse, bedrijven geld verdienen met onlinecommunicatie zonder dat ze daarbij hoeven te investeren in netwerken. De Europese telecombedrijven pleiten daarom voor gelijke regels en bij voorkeur voor een versoepeling van de wetgeving.

De Europese Commissie wil nu tegemoet komen in die klachten door het toezicht op webdiensten te verscherpen, zo schrijft Financial Times op basis van vertrouwelijke documenten van de autoriteiten in Brussel. Volgens de Britse zakenkrant worden de chatdiensten van techbedrijven als Microsoft en Facebook in de aanstaande herziening van de regels omtrent telecomdiensten aan strengere privacy- en veiligheidsregels onderworpen. De herziening van de regels staat voor september op de agenda. Later dit jaar zou het nieuwe beleid effectief van kracht worden.

Hoe de nieuwe wetgeving er precies zal uitzien is nog niet duidelijk, maar Europa zou de ‘relatie' tussen webdiensten en veiligheidsdiensten in de wetgeving willen vastleggen om het telecomspeelveld gelijker te maken. Bovendien zou exact gedefinieerd worden hoeveel geld bedrijven mogen verdienen aan gegevens van gebruikers.

De nieuwe regels zullen logischerwijs ook gelden voor concurrenten als Google en andere Amerikaanse aanbieders die online communicatie in grote mate domineren. Toch zal er nog maanden intens lobbywerk nodig zijn, want die Amerikaanse techbedrijven weerleggen de kritiek van de klassieke mobiele dienstverleners. Dat doen ze door te beweren dat het gebruik van mobiel internet juist door hun diensten voor consumenten een stuk aantrekkelijker is geworden.

Naar verwachting zal het ene Europese land al sneller actie ondernemen dan het andere. Zo beslist de Franse toezichthouder volgende maand of Google, Viber en Skype zich moeten registreren als telecomprovider, aldus de Financial Times.