"EU wakkert mogelijk gruwelijke misbruiken aan in Libië"

"EU wakkert mogelijk gruwelijke misbruiken aan in Libië"

"De Europese plannen om met Libië nauwer samen te werken over migratie zouden de mishandelingen en onbeperkte detentie van duizenden migranten en vluchtelingen kunnen verergeren." Dat zegt Amnesty International dinsdag in een persbericht. Vorige maand kondigde de EU plannen aan om Operatie Sophia, de antismokkelmissie op de Middellandse Zee, voor een jaar te verlengen en nauwer samen te werken met de Libische kustwacht, op verzoek van de nieuwe Libische regering. Getuigenissen onthullen echter schokkende misbruiken door de Libische kustwacht en in de detentiecentra voor migranten in Libië.

Amnesty International sprak met 90 mensen die de verraderlijke oversteek van Libië naar Italië overleefden. Onder hen waren minstens 20 vluchtelingen en migranten die getuigden over hoe ze werden beschoten en geslagen, nadat de kustwacht hen onderschepte, of over foltering in detentiecentra. Een getuigenis vertelt over een zinkende boot met 120 passagiers die door de Libische kustwacht werd achtergelaten in plaats van gered.

"Europa moet er zelfs niet aan denken om een migratieakkoord te sluiten met Libië als dat resulteert in schokkende mensenrechtenschendingen. De EU gaat steeds verder om vluchtelingen en migranten tegen te houden, ten koste van de mensenrechten", zegt Eva Berghmans van Amnesty International.

"Natuurlijk moet de zoek- en reddingscapaciteit van de Libische kustwacht verbeteren om mensenlevens te redden op zee, maar de bittere realiteit vandaag is anders. De kustwacht onderschept duizenden vluchtelingen en stuurt ze terug naar detentiecentra waar ze worden mishandeld. Het is cruciaal dat geen enkele Europese steun deze weerzinwekkende mensenrechtenschendingen aanwakkert."

bron: Belga