EU waarschuwt voor Turks offensief in Syrië

EU waarschuwt voor Turks offensief in Syrië

Nieuw wapengeweld in het noordoosten van Syrië dreigt de inspanningen voor een politieke oplossing van het conflict te ondermijnen. Zo heeft de woordvoerster van de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini vandaag gereageerd op een nakend Turks militair offensief in de regio. "Nieuwe gewapende vijandelijkheden in het noordoosten zullen niet enkel het menselijke lijden vergroten en tot massale verplaatsingen van mensen leiden, maar ze dreigen ook de huidige politieke inspanningen ernstig te ondermijnen", zo verklaarde de woordvoerster.

Turkije zint al langer op een offensief om Koerdische strijders te verjagen uit het noorden van Syrië. Ankara beschouwt hen als terroristen die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Een offensief lijkt nakend nu de Amerikaanse troepen, die in de Koerdische milities een bondgenoot vonden in hun strijd tegen Islamitische Staat, zich aan het terugtrekken zijn uit de grensregio.

De woordvoerster van Mogherini onderstreepte dat de Europese Unie begrip heeft voor de "legitieme veiligheidsbezorgdheden" van Turkije. Maar "een duurzame oplossing voor het Syrische conflict zal nooit bereikt worden via militaire weg, maar vereist een politieke transitie".

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen de situatie aanstaande maandag bespreken op een vergadering in Luxemburg, zo besloot de woordvoerster.

bron: Belga