EU-top - Tusk last pauze in moeizame brexit-beraadslagingen in

De beraadslagingen van de Europese leiders over het Britse verzoek tot uitstel van de brexit lopen moeizamer dan verwacht. Omstreeks 20.45 uur heeft voorzitter Donald Tusk een korte pauze ingelast. De besprekingen worden voortgezet tijdens het diner, zo heeft zijn woordvoerder meegedeeld. De leiders buigen zich donderdagavond in Brussel over het verzoek van hun Britse ambtgenoot Theresa May om het Britse vertrek uit de Europese Unie uit te stellen tot 30 juni. Gepland was dat Tusk omstreeks 19.00 uur het resultaat van die besprekingen zou meedelen, maar dat script ligt aan diggelen. Voor het eerst sinds de start van het hele brexit-proces hebben de andere lidstaten moeite om een gemeenschappelijk standpunt tegenover Londen vast te leggen.

Bij aanvang van het debat leek een groot deel van de leiders in te stemmen met een uitstel tot 22 mei, de dag voor de start van de Europese verkiezingen. Voorwaarde leek wel dat het Britse parlement volgende week alsnog het terugtrekkingsakkoord zou goedkeuren. Maar intussen doen ook andere scenario's en data de ronde. 7 mei bijvoorbeeld, enkele dagen voor de top in het Roemeense Sibiu waar de leiders de blik op de toekomst van het Europese project willen richten.

Hoe dan ook, voorzitter Tusk zag zich omstreeks 20.45 uur genoodzaakt om een korte pauze in te lassen. Het debat wordt voortgezet op het diner, waar normaliter een debat over de toekomstige relaties met China op het menu had moeten staan.

bron: Belga