EU-top - Oostenrijk wil nieuw voorstel voor Europees migratiebeleid op tafel leggen

EU-top - Oostenrijk wil nieuw voorstel voor Europees migratiebeleid op tafel leggen

Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz, wiens land momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt, wil een nieuw voorstel op tafel leggen om het vastgelopen Europese migratiebeleid te deblokkeren. Dat zei hij woensdag in de marge van de Europese top in Brussel. Kurz wil het voorstel lanceren van "verplichte solidariteit", klinkt het. Elk Europees land zou dan rond migratie een bijdrage moeten leveren, maar kan zelf kiezen hoe die bijdrage eruit ziet. "Binnen de Europese Unie groeit het besef dat de verplichte quota er niet zullen komen", aldus de Oostenrijkse kanselier. "Ik denk dat het voorstel van verplichte solidariteit veel meer steun zal krijgen."

Over welk soort bijdrage het kan gaan, gaf Kurz niet mee. Maar binnen Europese kringen is te horen dat landen die bijvoorbeeld weigeren om asielzoekers op te vangen, veel meer geld zullen moeten vrijmaken om de oorzaken van migratie aan te pakken.

Het zijn vooral landen als Hongarije, Tsjechië en Polen die tot nu toe weigeren om een bepaald aantal vluchtelingen op te vangen. De kwestie van de migratiepolitiek zou donderdag, op de tweede dag van de EU-top, aan bod komen.

bron: Belga