EU-top - Lidstaten mogen btw op tampons afschaffen

De Europese Commissie wil de lidstaten de toestemming geven om de btw op tampons en andere hygiënische producten te schrappen. Dat blijkt uit conclusies die de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdag in Brussel hebben goedgekeurd. De vluchtelingenkwestie domineert eens te meer de beraadslagingen van de Europese leiders, maar aan het begin van de top wisselden ze ook van gedachten over economische kwesties. Naast pleidooien voor steun aan de staal- en landbouwsector blikken de leiders ook vooruit naar het actieplan over btw dat de Europese Commissie volgende week zal publiceren.

De leiders begroeten alvast het voornemen van de Europese Commissie om voorstellen op tafel te leggen die de lidstaten meer flexibiliteit biedt met betrekking tot verlaagde btw-tarieven. Zo zouden lidstaten "de optie" krijgen om het btw-tarief voor hygiënische producten tot nul te herleiden. Het minimumtarief staat momenteel op vijf procent.

Het nieuws werd met name door de Britse regering op gejuich onthaald. Net als in andere landen woedt op het eiland een debat over de afschaffing van de zogenaamde 'tampon taks'. Premier David Cameron verijdelde met de expliciete Europese toezegging zelfs een dreigende rebellie van een deel van zijn conservatieve en eurosceptische backbenchers in het kader van de begrotingsbesprekingen.

Minister van Financiën George Osborne legde meteen de link met het aanstaande referendum waarin de Britse kiezers zich mogen uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Volgens hem toont het btw-gevecht nogmaals hoe Groot-Brittannië "als krachtige stem in een hervormde Europese Unie een lans kan breken voor een hervorming waarvan miljoenen profiteren". Andere Britse mediawaarnemers opperen dan weer dat de Commissie dit sowieso van plan was.

bron: Belga