EU tikt Demir op de vingers over klimaatdoelstellingen

EU tikt Demir op de vingers over klimaatdoelstellingen

Alle lidstaten van de Europese Unie hebben de klimaatdoelstellingen van Parijs onderschreven en moeten nationale plannen maken om die doelstellingen te realiseren. "Dat geldt ook voor België en Vlaanderen", zo reageerde vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag op de Vlaamse klimaatplannen. De Vlaamse regering kwam maandagochtend een klimaatplan overeen dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 32,6 procent indijkt. Vandaag maakte de Europese Commissie in het kader van haar Green Deal echter bekend dat ze de globale Europese doelstelling voor 2030 wil opschroeven tot 50 en mogelijk 55 procent.

"Ik kwam gisteren minister Demir tegen in Madrid, waar ze mij heel trots vertelde over de Vlaamse doelstellingen. Toen zei ik haar dat wij volgend jaar tussen 50 en 55 procent gaan voorstellen. Toen keek ze me aan en zei 'ah'", reageerde Timmermans op een persconferentie naar aanleiding van de Green Deal.

Timmermans wees erop dat de ambitieuzere uitstootdoelstellingen nodig zijn om het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 te respecteren. "Alle lidstaten hebben die doelstellingen onderschreven en alle lidstaten hebben onderschreven dat ze nationale plannen zullen maken die het mogelijk maken om Parijs waar te maken. Dat geldt ook voor België en Vlaanderen. Dat is de benchmark die wij hanteren en zo heb ik dat gisteren ook proberen uit te leggen."

bron: Belga