EU-lidstaten zien hogere uitkering tijdens ouderschapsverlof niet zitten

De Europese lidstaten willen niet dat de compensatie voor ouderschapsverlof wordt opgetrokken tot het niveau van de ziekte-uitkering. Dat bleek donderdag op een bijeenkomst van de ministers van Werk en Sociale Zaken in Luxemburg. De ministers raakten het donderdag eens over een vorig jaar gelanceerd voorstel van eurocommissaris Marianne Thyssen dat een beter evenwicht tussen werk en gezinsleven beoogt. Eén van de blikvangers was de upgrade van het ouderschapsverlof.

Om dat verlof aantrekkelijker te maken, wou Thyssen de uitkering in de hele Europese Unie optrekken tot de hoogte van de ziekte-uitkering. Verscheidene ministers vreesden echter voor het kostenplaatje van die maatregel. Ze beperkten zich dan ook tot een "adequate" compensatie die elke lidstaat zelf mag blijven bepalen.

De ministers sleutelden ook aan de overdraagbaarheid van het ouderschapsverlof. Om mannen aan te moedigen om hun deel van de opvoeding van de kinderen op zich te nemen, pleitte Thyssen ervoor dat vier maanden van het ouderschapsverlof niet overgedragen mag worden van mannen naar vrouwen. De lidstaten hielden het bij twee maanden.

De ministers moeten over het voorstel nog onderhandelingen aanknopen met het Europees Parlement, dat zijn standpunt nog niet heeft vastgelegd.

bron: Belga