EU-lidstaten willen Britten visumvrij laten reizen

Drie dagen na het Europees Parlement hebben ook de lidstaten van de Europese Unie ermee ingestemd dat de Britten na de brexit visumvrij naar het Europese vasteland kunnen blijven reizen. De ambassadeurs van de lidstaten schaarden zich vandaag achter de opname van het Verenigd Koninkrijk op de lijst van derde landen wiens onderdanen geen visum nodig hebben voor een toeristische trip, familiebezoek of een zakenreis naar één van de Schengenlanden. Het gaat om visa van korte duur, voor een maximale periode van negentig dagen.

Net als bij andere derde landen past de EU het wederkerigheidsprincipe toe. Voorwaarde is dus dat de Britten evenmin de visumplicht gaan invoeren voor Europeanen die het Kanaal oversteken voor een verblijf van korte duur. De regering in Londen maakte eerder al duidelijk dat ze niet zinnens is om de visumplicht in te voeren.

Over de maatregel moeten de lidstaten nog een akkoord bereiken met het Europees Parlement, maar dat lijkt een formaliteit. De bevoegde commissie in het parlement zette eerder deze week al het licht op groen. Beide instellingen zijn in ijltempo een reeks maatregelen aan het goedkeuren om de EU voor te bereiden op een mogelijke brexit zonder echtscheidingsakkoord en overgangsperiode op 29 maart.

bron: Belga