EU-lidstaten vinden opnieuw geen akkoord over vergunning glyfosaat

EU-lidstaten vinden opnieuw geen akkoord over vergunning glyfosaat

De lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag geen akkoord kunnen bereiken over het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning van glyfosaat met twaalf tot achttien maanden te verlengen, in afwachting van een nieuw advies over mogelijke gezondheidsrisico's. De zaak gaat nu naar een beroepsinstantie, mogelijk moet de Commissie voor het einde van de maand zelf de knoop doorhakken. Glyfosaat is een veelgebruikt basisproduct in onkruidverdelgers, onder meer in het bekende Roundup. De Commissie probeert al maanden om de vergunning, die eind juni afloopt, te verlengen, maar kon onder de lidstaten onvoldoende steun vinden. Vorige week stelde commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis daarom voor de vergunning met één tot anderhalf jaar te verlengen, in afwachting van een advies van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA).

Tijdens een stemming in de bevoegde expertencommissie konden de lidstaten het vandaag ook over dit laatste voorstel niet eens geraken. Twintig landen, waaronder België, stemden voor, zeven landen onthielden zich en Malta stemde tegen, vernam Belga bij een diplomatieke bron. De grote verrassing was dat Frankrijk, dat altijd al tegen een verlenging van de vergunning voor glyfosaat was, zich nu onthouden heeft.

Rond 20 juni stemmen de lidstaten in beroep opnieuw over het voorstel. Vinden ze opnieuw geen akkoord, dan is het aan de Commissie zelf om te beslissen over haar eigen voorstel.

De vergunning van glyfosaat verstrijkt eind juni. De Commissie probeert al maanden om het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers opnieuw te vergunnen -eerst voor een periode van 15 jaar, nadien voor 9 jaar- maar ze vindt vooralsnog onvoldoende steun onder de lidstaten. Milieu- en gezondheidsorganisaties luiden immers de alarmbel over de mogelijk kankerverwekkende werking van glyfosaat.

bron: Belga