EU koppelt voorwaarden aan "heel ambitieus" vrijhandelsakkoord

EU koppelt voorwaarden aan "heel ambitieus" vrijhandelsakkoord

De Europese Commissie wil van een "heel ambitieus" vrijhandelsakkoord "de centrale pijler" van de toekomstige relaties met het Verenigd Koninkrijk maken, op voorwaarde dat de Britten op "een open en eerlijke manier" gaan concurreren met de Europeanen. Dat heeft hoofdonderhandelaar Michel Barnier vandaag duidelijk gemaakt. Drie dagen nadat het VK de Europese instellingen verliet, presenteerde Barnier vanochtend het Europese ontwerpmandaat voor de onderhandelingen over de toekomstige relaties met Londen. Eind dit jaar wil de Britse regering immers ook de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie verlaten en de brexit definitief bezegelen.

De Commissie mikt op een "heel ambitieus vrijhandelsakkoord", zonder tarieven en quota voor alle goederen die de Britten op het vasteland willen verkopen en met ruime toegang voor dienstverleners.

Barnier koppelt er wel voorwaarden aan. "Concurrentie is normaal, maar we moeten ervoor zorgen dat de concurrentie open en eerlijk blijft", zei hij.

De Europese hoofdonderhandelaar schuift twee concrete voorwaarden naar voren. Enerzijds moet "een gelijk speelveld op lange termijn" gegarandeerd worden, met "mechanismen die de hoogste normen op sociaal vlak, milieuvlak, staatssteun en fiscaliteit hooghouden". Anderzijds moeten de Europese vissers toegang blijven behouden tot Britse wateren, en vice versa.

bron: Belga