EU-burgers hebben problemen met stemmen in Groot-Brittannië

EU-burgers hebben problemen met stemmen in Groot-Brittannië

De Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk verlopen niet van een leien dakje. Veel Europeanen die de Britse nationaliteit niet hebben maar er wel wonen en dus mogen stemmen, krijgen nul op het rekest omdat de nodige formulieren niet of veel te laat tot bij de kiesbureaus zijn geraakt. De Europeanen die in Groot-Brittannië wonen maar niet de Britse nationaliteit hebben, mogen vandaag ook hun stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen. Alleen lukt dat bij velen niet. Europese kiezers moeten een formulier invullen waarin ze verklaren niet in hun vaderland te zullen stemmen, maar veel van die formulieren zijn niet of veel te laat aangekomen in de kiesbureaus, waardoor hun namen van de lijst zijn geschrapt. Veel kiezers zijn ook niet op de hoogte gebracht van de vereiste.

De Britse kiescommissie "begrijpt de frustratie", maar volgens haar ligt de schuld bij de regering. Die heeft pas heel laat aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk aan de Europese verkiezingen zou deelnemen. Dat was normaal gezien niet de bedoeling, maar de brexit heeft roet in het eten gestrooid.

De Britse krant The Guardian kreeg meer dan 300 e-mails van mensen die hun stem niet konden uitbrengen. Velen van hen klagen op sociale media met de hashtag #deniedmyvote.

bron: Belga