Eternit ook in beroep veroordeeld in asbestzaak

De vroegere asbestproducent Eternit is ook in beroep veroordeeld. De schadevergoeding is wel fors verlaagd naar 25.000 euro.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Zeventien jaar geleden kreeg Françoise Jonckheere te horen dat ze longvlieskanker had, wellicht door het inademen van asbest. Omdat haar man Pierre in de jaren 80 aan dezelfde ziekte was overleden en altijd gewerkt had voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos, startte ze een rechtszaak tegen het bedrijf. De vrouw overleed enkele maanden na haar diagnose, maar haar vijf zonen zetten het geding voort. Twee van hen zijn intussen bezweken aan dezelfde vorm van kanker.

In 2011 werd Eternit al in eerste aanleg veroordeeld, maar het bedrijf ging destijds in beroep. Nu heeft het Brusselse hof van beroep de veroordeling bevestigd. “Sinds de jaren 70 wist Eternit dat asbest kankerverwekkend was”, zegt advocaat Jan Fermon van de familie Jonckheere. “Maar het bedrijf heeft niet voldoende maatregelen genomen om zijn werknemers en omwonenden te beschermen.”

De schadevergoeding die de familie krijgt, is wel verlaagd van 250.000 naar 25.000 euro. Dat komt omdat het hof van beroep alleen een schadevergoeding toekent aan Françoise Jonckheere, niet aan haar familieleden. Maar voor haar zoon Eric is dat geld niet het belangrijkste. Hij reageert dan ook tevreden op het arrest. “Eternit is in 1906 begonnen met de productie van asbest. Nu, 111 jaar later, is er eindelijk gerechtigheid.”

De vroegere asbestproducent kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf beslist later of het dat ook doet. “Eternit erkent en betreurt dat er door haar gebruik van asbest in het verleden mensen zijn ziek geworden en overleden. We gaan de uitspraak nu lezen en analyseren”, klinkt het.

Asbestfonds

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel wijst erop dat de familie Jonckheere zo goed als alleen stond in haar juridische strijd. Dat komt volgens haar omdat asbestslachtoffers een keuze moeten maken: ofwel klagen ze een bedrijf aan bij de rechtbank, ofwel krijgen ze een vergoeding uit het asbestfonds. Met een nieuw wetsvoorstel wil ze daar verandering in brengen. “Dan kunnen slachtoffers beslissen of ze een klacht indienen, ook al hebben ze een vergoeding gehad”, besluit Van Peel.