Ergste van storm is voorbij, treinverkeer wel even verstoord

Ergste van storm is voorbij, treinverkeer wel even verstoord

Het heeft afgelopen nacht hard geregend en de rukwinden liepen op sommige plaatsen op tot 112 kilometer per uur. Volgens het KMI neemt de vrij krachtige wind in het binnenland af. Aan de zee blijft het krachtig tot zeer krachtig waaien, met rukwinden tot 60 kilometer per uur.

Vooral in het oosten van het land kunnen er deze ochtend nog felle buien vallen, mogelijk zelfs met onweer. Later volgen er tussen de opklaringen door nog enkele buienlijnen met vooral in het noordoosten kans op een donderslag. In de late namiddag wordt het droog vanaf de kust.

Felste rukwinden tot 7 uur vanochtend

Florennes 126 km/h

Koksijde 94 km/h

Middelkerke 97

Humain 115

Ukkel 112

Ernage 104

Diepenbeek 104

Beitem 101

Zeebrugge 112 km/h

Wees voorzichtig.

— Frank Deboosere (@frankdeboosere) 3 januari 2018

Goedemorgen. Felle buien (lokaal met onweer). Tussendoor opklaringen. MaxT rond 9°C. WZW-wind 5/6 Bft. Rukwinden van 90 tot 110 km/h

— Frank Deboosere (@frankdeboosere) 3 januari 2018

Treinverkeer

Al bij al valt de schade door het slechte weer voorlopig nog mee. De brandweer werd vooral opgeroepen voor omgewaaide bomen. Er zijn zelfs enkele bomen op het spoor terechtgekomen, waardoor het treinverkeer tussen Leuven en Mechelen even verstoord was. "We hebben vervangende bussen ingelegd om reizigers te vervoeren op dat traject", reageert Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. Ondertussen is de situatie opgelost, al moeten pendelaars wel nog rekening houden met gevolgvertragingen.

Ook op de baan zorgde het stormweer voor problemen. De Brusselse buitenring, ter hoogte van de aansluiting met de E40 in Groot-Bijgaarden, was een tijdje afgesloten door wateroverlast. De brandweer moest ter plaatse komen om water weg te pompen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

In Drogenbos is een omgewaaide boom dan weer terechtgekomen op een gascabine. Dat heeft een gaslek veroorzaakt. Maar omdat de cabine vrij afgelegen ligt en de wind uit een gunstige richting waait, is er geen gevaar voor de omgeving. Volgens de brandweer Vlaams-Brabant-West is een evacuatie dan ook niet nodig. Gasdistributiemaatschappij Eandis is ook ter plaatse en het lek zou snel moeten hersteld zijn.

 

Veteraan heeft laatste #storm niet doorstaan in domein #gaasbeek... pic.twitter.com/KH5tFjfnJO

— Kris De Wever (@KrisWever) 10 november 2013

 

Iemand zijn trampoline kwijt?#rukwinden Wat leuk als de buren zich niet voorbereiden op de #storm pic.twitter.com/v75cdaEYtI

— Nele (@PimperNele) 3 januari 2018

 

#Storm is coming... #Brussels pic.twitter.com/lGGNtak2gd

— Marco Demerling (@marco_demerling) 10 augustus 2014