"Erg verslavend": Cousteau over zijn maand onder water

"Erg verslavend": Cousteau over zijn maand onder water

Na een missie van 31 dagen onder water, is Fabien Cousteau weer aan land en een record rijker. De Fransman was echter niet happig om weer naar het oppervlak te komen. "Ik voelde me goed. Ik had gerust nog een maand onder water kunnen blijven. In feite was ik eigenlijk bijna in paniek toen ik naar boven moest," Aldus Cousteau.

De 47-jarige Cousteau behoort tot een familie die iets met water heeft. Hij is de kleinzoon van Jacques Cousteau, misschien we de meest bekende ontdekkingsreiziger van de 20ste eeuw, en eerder dit jaar leidde hij de langste expeditie op het Aquarius Reef Base, een laboratorium op de zeebodem voor de kust van Florida. Gedurende een maand woonde Cousteau en zijn bemanning in het laboratorium onder water. Zo kreeg het team een zeldzame luxe in oceaanwetenschap: tijd. Ze hadden geen decompressieverplichtingen na het duiken en dus kon Cousteau 10 tot 12 uur per dag doorbrengen buiten Aquarius.

Cousteau verzamelde genoeg gegevens voor meer dan twaalf wetenschappelijke artikels die qua onderwerp zullen variëren van "de onverwachte effecten van klimaatverandering"  tot "de effecten van het verlies van zeeroofdieren voor de koraalriffen". Het leven onder water was niet alleen succesvol voor de wetenschap, maar ook voor Cousteau zelf. "Naarmate ik minder en minder met de bovenwereld in contact kwam, raakte ik meer en meer verbonden met de dagelijkse routines van het leven in de oceaan. Elke dag was een volledig nieuwe ervaring," zei hij. Aquarius is momenteel de enige bewoonbare onderwaterbasis ter wereld, maar Cousteau hoopt dat de mens uiteindelijk volledige steden onder water zal bouwen met grotere leefgebieden die echt als thuis aanvoelen.

http://www.youtube.com/watch?v=NCVs9pUytMQ