Erdogan ondertekent wet die immuniteit van 138 parlementsleden opheft

Erdogan ondertekent wet die immuniteit van 138 parlementsleden opheft

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een wet ondertekend die de immuniteit opheft van 138 parlementsleden, waardoor die gerechtelijk vervolgd kunnen worden. De betrokken afgevaardigden zijn afkomstig uit alle partijen, maar volgens de internationale gemeenschap wil de president met de maatregel vooral de pro-Koerdische partij HDP raken. President Recep Tayyip Erdogan beticht de HDP ervan, de "verlengde arm" van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te zijn. Erdogan had zijn achterban uitdrukkelijk opgeroepen de immuniteit van de HDP-afgevaardigden op te heffen. Ze riskeren nu gearresteerd en in voorhechtenis geplaatst te worden.

De twee partijleiders van HDP, Selahattin Demirtas and Figen Yüksekdag, riskeren vervolgd te worden omdat ze hun steun zouden hebben uitgesproken voor een autonoom Koerdisch gebied. De partij, die er bij de laatste verkiezingen voor zorgde dat de AKP van Erdogan voor het eerst in meer dan 10 jaar geen meerderheid in het parlement verkreeg, noemde de nieuwe wet eerder al "een nieuwe totalitaire aanval".

Volgens het staatspersagentschap Anadolu wordt de immuniteit opgeheven van 27 leden van regeringspartij AKP, 51 van de centrumlinkse partij CHP, 50 van de HDP en 9 van de extreemrechtse partij MHP. Ook de enige onafhankelijk zetelende afgevaardigde zou zijn onschendbaarheid kwijtspelen.

Het parlement stemde in mei met een tweederdemeerderheid in met de opheffing van de immuniteit. Nu de wet ondertekend is door de president, zal ze gepubliceerd worden in het Staatsblad, en meteen van kracht worden.

bron: Belga