Erdogan dient klacht in tegen Frans tijdschrift dat hem beschuldigt van etnische zuivering

Erdogan dient klacht in tegen Frans tijdschrift dat hem beschuldigt van etnische zuivering

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft samen met aanklagers in Ankara een strafrechtelijke klacht ingediend tegen een Frans tijdschrift dat hem van "etnische zuivering" in Noordoost-Syrië heeft beschuldigd. Op de cover van tijdschrift "Le Point" stond deze week een foto van Erdogan die een groet in militaire stijl brengt, met daarbij de titel "Etnische zuivering, Erdogans manier". Ook de vraag "Zullen we de Koerden laten uitgemoord worden?" kon op de cover gelezen worden.

Turkije startte eerder deze maand zijn offensief in Noordoost-Syrië, voornamelijk om te vechten tegen de Syrisch-Koerdische militie, die door het land als terroristen beschouwd wordt. De inval werd stopgezet na een staakt-het-vuren dat onderhandeld werd door Rusland en de Verenigde Staten.

Ankara beschuldigde de Koerdische militie ervan Arabieren in de regio te viseren, en deelde plannen om zo'n twee miljoen Syrische vluchtelingen van Turkije naar een "veilige zone" in Noordoost-Syrië over te brengen. Het offensief werd internationaal veroordeeld, en Turkije kreeg onder meer zware kritiek van de Franse president Emmanuel Macron te verduren.

Volgens staatspersagentschap Anadolu heeft de president een rechtszaak geëist tegen Etienne Gernelle, hoofdredacteur van "Le Point", en auteur Romain Gubert. De twee worden ervan beschuldigd de president beledigd te hebben, een overtreding die volgens de Turkse wet een celstraf tot vijf jaar kan opleveren.

De afgelopen jaren diende de Turkse president vergelijkbare klachten in tegen critici in eigen land.

bron: Belga