«Er zit niets anders op dan staken»

«Er zit niets anders op dan staken»

ASTB-wie?

De vakbond ASTB (Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders) vertegenwoordigt naar eigen zeggen zowat één derde van alle 3.800 Belgische machinisten. «Vroeger stond deze kleine machinistenvakbond vooral sterk in Wallonië, maar steeds meer Vlaamse treinbestuurders lopen warm voor ASTB», vertelt Thérèse, secretaresse van het ASTB, aan Metro. Zo kregen ze er de voorbije maanden maar liefst 200 nieuwe Vlaamse leden bij.

Grieven

En die treinbestuurders zijn niet tevreden. Het ASTB heeft immers een stakingsaanzegging ingediend voor 31 maart en 1 april. De bond verwijt de directie van de NMBS het ‘incoherent premiesysteem'.

«Een aantal jaar geleden is beslist dat treinbestuurders pas loonopslag krijgen na 18 jaar in plaats van 12 jaar», verduidelijkt Thérèse. «En de vergoeding die bestuurders krijgen als ze een stagiair opleiden, is vier keer minder dan die van treinbegeleiders. Ook bestuurders willen naar waarde beschouwd worden.»

Volgens Thérèse heeft het ASTB in januari voor het laatst samen gezeten met de directie. «In februari hebben we twee schriftelijke aanvragen ingediend om opnieuw samen te komen, maar we kregen geen antwoord. Dan zit er niets anders op dan te staken.»

Al hoopt het ASTB dat het niet zo ver komt. «Woensdag 18 maart organiseren we een ‘sitting station'. Dan zullen treinbestuurders 3 keer 20 minuten het station van Brussel Zuid blokkeren. We hopen dat de directie na die actie een teken geeft van goede wil en dat ze ons au sérieux nemen. Als ze onze eisen tegemoet komen, kunnen we de geplande stakingen afgelasten.» 

(ldc)